marți, 20 martie 2012

SFATURI UTILE PENTRU PARINTI



* Parintii trebuie sa isi inteleaga copii sau adultii bolnavi si sa cunoasca informatiile legate de diagnostic ca sa poata deveni coterapeuti alaturi de specialisti pe parcursul activitatilor si interventiilor din procesul de recuperare;
* Parintii si intreaga familie trebuie sa stie ca au fost si raman SPRIJINUL DE BAZA in viata persoanei bolnave inca de la primirea diagnosticului.
In aceste situatii, parintii au nevoie la randul lor de ajutor si sprijin, au nevoie de intalniri cu parintii altor persoane cu acelasi diagnostic. Aceste intalniri au un profund caracter terapeutic datorita faptului ca aici este locul unde parintii pot fi ascultati si sprijiniti formand grupuri de suport pentru:
* depasirea situatiei de criza dupa primirea diagnosticului;
* dificultati intampinate de parinti in relatia cu persoana bolnava;
* temerile legate de viitorul persoanei bolnave;
* schimbarile simtite in calitate de parinti in privinta intelegerii, a sensibilitatii si a capacitatii de a face fata dificultatilor.
Familia afectata de aparitia unei boli rare, se confrunta, de asemenea, si in plan socio-economic cu eforturi financiare care depasesc de multe ori posibilitatile si resursele pe care acestia le au.
In majoritatea cazurilor aparitia bolii inseamna pierderea unui loc de munca sau a sansei de a avea un loc de munca, pierderea unor venituri sau limitarea acestora, atat pentru persoana bolnava cat si pentru cel putin unul dintre parinti, care este nevoit sa renunte la locul de munca pentru a-l putea ingriji si a fi alaturi de cel bolnav. Sunt si situatii in care unele familii se destrama, pe motivul aparitiei unei persoane bolnave.
In consecinta, atat persoanele cu boli rare cat si familiile acestora au nevoie de sprijin, ca sa caute si sa aibe acces la resursele necesare integrari cu succes in viata sociala.
Autor articol:Aurelia Cheles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu