duminică, 18 martie 2012

Doctorul Eugen Săndica - cucerește inimile copiilor și le vindecă




La Eugen Săndică, chirurg cardiac în Germania, ajung mulţi copii din România cu probleme cardiace grave, consideraţi inoperabili. Este  primul şi unicul medic din lume care a intervenit chirurgical pe inima unui copil de 660 de grame, salvându-i viaţa. Săndică operează într-o clinică lângă Dortmund.
Ce şanse au copiii care se nasc cu malformaţii cardiovasculare în România?

În mod normal, aceşti copii ar trebui să aibă şansa să ducă o viaţă cât mai apropiată de normalitate. E necesară instituirea unui program coerent care să-i implice pe toţi cei care vin în contact cu aceşti pacienţi: ginecologi, neonatologi, pediatri cu sau fără specializare în cardiologia pediatrică, chirurgi cardiaci pediatri. Scopul principal al acestui program ar trebui să fie acela de a oferi tratament de specialitate adecvat şi la momentul optim.

Pot fi depistate malformaţiile inimii încă din viaţa intrauterină?

În prezent e posibil acest lucru şi în România, iar descoperirea unei malformaţii cardiace prenatal are o importanţă deosebită. Există o serie de afecţiuni extrem de severe care pot duce la decesul nou-născutului în primele ore sau zile după naştere, de aceea naşterea trebuie să aibă loc în vecinatatea unei unităţi medicale experimentate în corecţia malformaţiilor cardiace la nou-născut. Anul acesta am avut deja două gravide din România care au venit cu aproximativ două săptămâni înainte de data estimată a naşterii în Bad Oeynhausen. Naşterea a avut loc în maternitatea din  vecinătatea clinicii, iar copiii au fost imediat preluaţi în unitatea noastră de terapie intensivă. I-am operat la două, respectiv cinci zile după naştere, iar evoluţia lor ulterioară a fost foarte bună.

Ce credeţi că lipseşte sistemului medical românesc?
Problema e complexă şi îndelung comentată. Chiar dacă pare greu de crezut, sistemul acesta atât de criticat de pacienţi, dar şi de medici rezistă datorită faptului că există în interior o masă critică pentru care el funcţionează şi satisface interese. Sunt însă soluţii pentru probleme, fără a avea pretenţia că în final se va obţine un sistem perfect, ci unul funcţional, care să răspundă necesităţilor majorităţii pacienţilor. Unele dintre condiţii ar fi ca la nivel decizional (administrativ, medical) să se acţioneze pe bază de principii corecte, unanim acceptate, să se promoveze o competiţie reală în sistemul medical, pacienţii trebuie să aibă la îndemână întotdeauna o a doua opinie, veniturile personalului medical trebuie să fie diferenţiate avându-se în vedere numeroase criterii, performanţa trebuie recompensată iar erorile trebuie sancţionate. Nu în ultimul rând trebuie să se conştientizeze de către fiecare persoană că sănătatea costă şi că nu există nimic gratis. Când cineva primeşte ceva gratuit, o altă persoană plăteşte pentru aceasta. Pe de altă parte, o persoană care îşi plăteşte corect asigurarea medicală trebuie să beneficieze necondiţionat de serviciile medicale care sunt stipulate în contractul de asigurare. Lipsa banilor în sistem este o problemă cu care se confruntă toate statele. Resursele financiare sunt importante, dar ele nu pot fi nelimitate şi în orice caz nu pot suplini deficitele de performanţă medicală. Pentru starea actuală a sistemului nu trebuie acuzaţi exclusiv medicii sau pacienţii sau factorii de decizie. Schimbarea se poate face doar dacă toţi partenerii doresc cu adevărat acest lucru.

Puteţi să ne descrieţi condiţiile de care dispuneţi la clinica din Germania?

De condiţii nu dispui, condiţiile le creezi, iar ulterior le îmbunătăţeşti. Acest lucru l-am făcut pe partea de organizare şi adminstrare şi aici în Germania. În 2008 am înfiinţat Centrul pentru Boli Cardiace Congenitale din Herz- und Diabeteszentrum Bad Oeynhausen conducând în prezent Departamentul de Chirurgie a Malformaţiilor Cardiace.

Este exact ceea ce aţi făcut şi la Iaşi, nu?

Da, acolo am pornit absolut de la zero. Trebuie să lăsăm un pic la o parte mitul cu lipsa aparaturii din România în spatele căruia se ascund mult prea mulţi. Au fost nenumărate cazuri relatate în presă despre aparatura achiziţionată fără a fi pusă în funcţiune vreodată sau la care a expirat perioada de garanţie până a fost pusă în funcţiune. Banii, indiferent dacă sunt mulţi sau puţini, trebuie foarte bine administraţi. Dincolo de dotările materiale, care trebuie să aibă un standard minim, hotărâtoare este competenţa profesională. Am primit recent rezultatul unui cateterism cardiac efectuat în România la un pacient cu o malformaţie cardiacă complexă. Părinţii au reuşit să ajungă după multe eforturi într-o clinică unde s-a efectuat această investigaţie. Mi-au trimis rezultatul, rugându-mă să spun dacă pot face ceva pentru copilul lor. Din nefericire, investigaţia nu a fost efectuată corespunzător. Aici nu a fost de vină nici „aparatul", nici lipsa substanţei de contrast, nici condiţiile de spitalizare. „Competenţa medicală în slujba pacientului" ar trebui să fie deviza oricărei instituţii medicale.

"Fiecare trebuie să conştientizeze că sănătatea costă şi că nu există nimic gratis! Când cineva primeşte ceva gratuit, o altă persoană plăteşte pentru aceasta."

"Alte operaţii complexe pe care le-am efectuat sunt cele pe cord deschis la copii sub 2 kg sau implantarea de cord artificial la un copil de 3,4 kilograme."

A operat inima unui copil de 660 de grame
Povestea lui Luca Mihăilă se poate citi pe site-ul www.malformatiicardiace.ro
Relataţi-ne despre intervenţia chirurgicală în cazul Samirei, fetiţa care cântărea 660 de grame şi care a uimit lumea medicală. Aţi mai avut astfel de cazuri extreme?

Este vorba despre un copil prematur (25 de săptămâni şi 2 zile) preluat în vederea închiderii canalului arterial, la o săptămână după naştere. În cadrul evaluării preoperatorii a fost evidenţiat şi un tromb intracardiac la nivelul celor două atrii. Elementele inedite ale operaţiei au fost: greutatea copilului de 660 de grame, lungimea - 25 cm, prematuritatea. Până în prezent este prima intervenţie pe cord deschis la un copil atât de mic, la aceasta adăugându-se extragerea unui corp străin intracardiac fără folosirea aparatului de circulaţie extracorporeală. Operaţia constituie o noutate absolută şi în acelaşi timp un precedent important în condiţiile în care numărul prematurilor îngrijiţi în secţiile de neonatologie creşte continuu.

Alte operaţii complexe pe cord pe cate le-aţi realizat?

Am făcut operaţii pe cord deschis la copii sub 2 kg (operaţia Norwood pentru sindromul de hipoplazie de cord stâng, switch arterial pentru transpoziţia de mari vase, reconstrucţii de arc aortic pentru întreruperile de arc aortic asociate sau nu cu defect septal interventricular, pentru a da doar câteva exemple) sau implantarea de cord artificial la un copil de 3,4 kg ulterior transplantat cu succes reprezintă cazuri deosebite.

Autorităţile nu l-au vrut înapoi

Aţi afirmat, într-o emisiune la TVR, că v-aţi întoarce în România să operaţi. De atunci au trecut doi ani. Nu v-a contactat nimeni din Ministerul Sănătăţii?

În cadrul emisiunii TV la care faceţi referire am afirmat că sunt deschis unei colaborări pentru instituirea unui program performant de chirurgie cardiacă pediatrică în România. Dintre oficialităţi, nimeni nu şi-a manifestat interesul în acest sens. În schimb, am operat în acest interval peste 100 de copii din România, mulţi dintre ei fiind consideraţi inoperabili şi aduşi în stare critică în centrul pentru boli cardiace congenitale din Bad Oeynhausen. De un real ajutor pentru foarte mulţi părinţi ai căror copii s-au născut cu malformaţii cardiace este site-ul www.malformatiicardiace.ro creat la iniţiativa mea de doamna Nicoleta Şerban. Multe dintre poveştile micuţilor pacienţi pot fi citite pe forumul acestui site. Remarcabilă e implicarea unor persoane publice din România - şi aş da exemplul domnului Dragoş Moştenescu care, pornind de la experienţa personală, a ajutat numeroşi copii. Postul public de televiziune prin eforturile doamnei Melania Trifu a făcut cunoscută experienţa altor familii. Decizia ziarului „Click!", de a acorda suport financiar pentru Luca, a adus liniştea şi fericirea într-o altă casă. Toate aceste eforturi sunt lăudabile şi trebuie menţionate ca atare.
Curriculum Vitae

A absolvit Facultatea de Medicină în Bucureşti, apoi a făcut un stagiu de pregătire în SUA.

În 1995 a înfiinţat un serviciu de chirurgie cardiovasculară la Iaşi, refuzând propunerea unei cariere în America.

Împreună cu profesorul doctor Grigore Tinica au fost primii angajaţi ai noii Secţii de Chirurgie Cardiovasculară.

Pe data de 8 mai 2000 au efectuat prima operaţie pe cord deschis în Iaşi.
Ulterior, în 2004, a acceptat oferta de a profesa la clinica Centrul pentru Boli Cardiace Congenitale din Herz- und Diabeteszentrum Bad Oeynhausen din Germania.


sursa:adevarul.ro


Despre site-ul Malformaticardiace.ro

Stimati parinti,
Ma bucur ca acest website infiintat la initiativa mea de doamna Nicoleta Serban a fost de ajutor unui mare numar de copii cu malformatii cardiace care din pacate nu si-au gasit rezolvarea in cadrul centrelor de chirurgie cardiaca din Romania.
Prin ceea ce a realizat, doamna Nicoleta Serban a contribuit, putem spune decisiv, la salvarea vietii multor copii cu malformatii cardiace congenitale si din acest motiv merita toata recunostinta noastra.
Multe lucruri se pot schimba repede in bine daca acest exemplu ar fi urmat de cat mai multi oameni dornici sa faca ceva pentru semenii lor aflati in suferinta.
In cele de mai jos veti gasi informatii care sa va ajute in luarea unei decizii privind copilul dumneavoastra care a fost diagnosticat cu o malformatie cardiaca.
Sper ca macar o parte din intrebarile dumneavoastra si-au gasit raspuns pe acest site.
Pentru celelalte nu ezitati sa scrieti. Trebuie sa fiti corect si complet informati pentru a putea lua o decizie corecta.
De retinut este ca nu sunteti singuri in aceste imprejurari dificile si ca impreuna putem sa oferim sansa la o viata cat mai apropiata de normal copiilor cu malformatii cardiace.

ma puteti contacta la:

Dr.med. Eugen Sandica
Direktor des Departments für die Chirurgie angeborener Herzfehler
Zentrum für Angeborene Herzfehler
Herz- und Diabeteszentrum NRW
Ruhr-Universität Bochum
Georgstraße 11
D-32545 Bad Oeynhausen
Tel.:             00495731 97 2328 begin_of_the_skype_highlighting            00495731 97 2328      end_of_the_skype_highlighting      
Fax: 00495731 97 2830
Email: esandica@hdz-nrw.de 
esandica@yahoo.com
@Nicoleta Serban: Am creat acest site din dorinta de a ajuta !
In urma cu cateva luni am fost nevoita sa lupt pentru viata nepotelului meu diagnosticat cu malformatie cardiaca complexa, aveam nevoie de informatii ca de aer, le-am gasit singura pe internet dupa multe ore de cautare, a trebuit sa le adun ca pe un puzzle si sa iau decizii rapide, mi-ar fi fost de ajutor un site unde sa gasesc toate informatiile necesare, unde sa gasesc parinti care au trecut prin astfel de experiente.
Imi doresc sa devenim o comunitate unita si puternica pentru ai ajuta pe copii cu malformatii cardiovasculare, sa ne facem auziti, sa stie medicii din Romania ca existam si ca nu mai acceptam ca acesti copii sa moara, sa stie Ministerul Sanatatii Publice ca avem nevoie de o clinica pentru copii cu astfel de malformatii. Va astept pe Forum sa va spuneti povestea, sa ne cunoastem, sa comunicam deschis.

ne puteti contacta la:

malformatiicardiace@gmail.com 
Sau pe forum-ul site-ului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu